Creating filtered version of banner image.

blog

Spotify - τί φάση;

Το Spotify υπήρξε για το streaming ό,τι η Apple για τον προσωπικό υπολογιστή: δεν ήταν οι πρώτοι αλλά ήταν οι πιό αποτελεσματικοί. Έπεισαν τους ανθρώπους πως "δεν υπάρχει λόγος ν' αγοράζεις μουσική όταν μπορείς να την νοικιάσεις", όπως έλεγε στα meetings ο Steve Jobs μια δεκαετία νωρίτερα. Στους "ανθρώπους" συγκαταλέγονται και οι μεγαλοεκδότες Universal, SONY, Warner και Merlin - οι οποίοι έσπευσαν πρώτοι το 2008 να αποκτήσουν  το 18% της εταιρίας του Daniel Elk έναντι €8,804.40.

Στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε το Spotify έγινε συνώνυμο του streaming, δημιουργώντας στην ουσία την αγορά για το προϊόν του. Έχει την μεγαλύτερη συνδρομητική βάση απ' όλο τον ανταγωνισμό (75 εκατομμύρια premium ακροατές), είναι συμβατό με κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο και ο αλγόριθμος των playlists είναι τόσο έξυπνος, που η εταιρία θεωρεί τον εαυτό της το R&D τμήμα της μουσικής βιομηχανίας - σκέφτεται μάλιστα να χρεώνει τις δισκογραφικές για τα δεδομένα που εξάγει. Και οι εκδότες ήταν ευχαριστημένοι γιατί οι εκδότες νοίκιαζαν τον κατάλογό τους σε μια επιχείρηση που οι εκδότες είχαν μερίδιο στα κέρδη. Αλλά στη συνέχεια οι εκδότες κοίταξαν γύρω και για κάποιο λόγο άρχισαν να πουλάνε τις μετοχές τους.

Η Warner, η Sony και η Merlin, αφού επιδοκίμασαν την εισαγωγή του Spotify στο χρηματιστήριο τον προηγούμενο μήνα, μόλις σταθεροποιήθηκε η τιμή της μετοχής, πούλησαν το 75%, 50% και 100% των μετοχών τους αντίστοιχα, μαζεύοντας οι τρείς τους $2.6 δις. Κα-τσίνγκ. Η Wall Street θεώρησε ότι η κίνηση αυτή αποδεικνύει πως η μουσική βιομηχανία, στο βαθμό που την αντιπροσωπεύουν οι συγκεκριμένοι εκδότες, "δεν σκέφτεται μακροπρόθεσμα".

Όχι μόνο σκέφτεται αλλά έχει ήδη απλώσει χέρι στο μέλλον - όπως έκανε το 2008. Ο λόγος που οι εκδότες πουλάνε Spotify είναι γιατί ακριβώς κοίταξαν γύρω: γύρω απο το Spotify.

Τον Φεβρουάριο το Apple Music είχε 36 εκατομμύρια ακροατές (έναντι των 73 του Spotify). Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Apple έφτασε τους 40 - το Spotify άγγιξε τους 75. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Apple είναι διπλάσιος απ’ αυτόν του Spotify. Η Amazon, αν και δεν λέει πόσους ακριβώς, ισχυρίζεται πως έχει “δεκάδες εκατομμύρια ακροατές” - άρα τουλάχιστον 20, ανάμεσα στο Music Unlimited και στο Amazon Prime. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στους 1.8 δις θεατές που συνδέθηκαν μόνο τον Μάϊο στην δημοφιλέστερη πλατφόρμα streaming του YouTube, ενώ η Google ανακοίνωσε ήδη επίσημα το (πρώην ReMix) YouTube Music (συνδρομητική πλατφόρμα audio + video) για την επόμενη εβδομάδα.

Η αγορά ωστόσο κάθε άλλο παρά κορεσμένη είναι: μέχρι το 2020 αναμένονται 14 εκατομμύρια οικονομικά ευκατάστατοι μεσήλικες (50+) ως νέοι συνδρομητές ροής και η streaming αξία τους υπολογίζεται στο $1.5 τρις - ναι, τρισεκατομμύριο. Μπορεί το Spotify να τους κερδίσει; Ή μήπως η Apple με τα 52 εκατομμύρια iPhone που πούλησε το προηγούμενο τρίμηνο με ενσωματωμένο Apple Music, η Amazon με το Echo - Alexa πακέτο με συνδρομή ροής ή η Google με το μελλοντικό YouTube Music και το ήδη υπάρχον δισεκατομμύριο+ επισκεπτών της;

Ο συνολικός ετήσιος τζίρος του Spotify (που σημειωτέον, με χρηματιστηριακή αξία $28.5 δις κι ετήσιο τζίρο $1.4, δεν έχει εμφανίσει κέρδη μέχρι σήμερα!) αποτελεί το 1,3% του ετήσιου προϋπολογισμού της Apple. Το νούμερο αυτό αποτελεί για τους τρεις μεγάλους μια φορολογικά εκπιπτόμενη ελαφρότητα, έναν λόξυγγα. Συντηρούν το μουσικό κομμάτι της επιχείρησής τους για να προωθούν τα βασικά τους προϊόντα. Όταν αποφασίσουν να επενδύσουν στην αγορά του streaming το στρατηγικό τους δόγμα θα είναι σοκ και δέος. Απέναντί τους, τα χαρακτηριστικά εμπορικά πλεονεκτήματα του Spotify είναι το δωρεάν επίπεδο συνδρομής, η συμβατότητα σε όλες τις πλατφόρμες και οι αυτοματοποιημένες λίστες με βάση τις προτιμήσεις των ακροατών. Το πρώτο δεν είναι είναι ακριβώς η χαρά του εκδότη, το δεύτερο εξαρτάται ακριβώς απο τους δυό μεγάλους - Apple iOS και Amazon Alexa - και το τρίτο χρησιμοποιείται από το 30% των συνδρομητών.

Οι εκδότες αυτά τα ξέρουν. Και τέτοια πράγματα αρέσουν στους εκδότες.


Πηγές

 

https://cdn.mbw.44bytes.net/files/2018/05/MBWSpotifyshares.png

https://www.musicbusinessworldwide.com/spotify-subscriber-base-reaches-xxm-as-firms-revenues-grow-in-q1/

https://www.musicbusinessworldwide.com/spotify-we-are-the-rd-department-for-the-entire-record-industry/

https://techcrunch.com/2009/08/07/this-is-quite-possibly-the-spotify-cap-table/

http://lefsetz.com/wordpress/2018/05/07/warner-sells-spotify-stock/

https://cdn.mbw.44bytes.net/files/2018/04/IMG_0923.jpg

https://www.billboard.com/articles/business/8280570/amazon-music-subscriptions-doubled-past-six-months

https://www.musicbusinessworldwide.com/more-music-is-played-on-youtube-than-on-spotify-apple-music-and-every-audio-streaming-platform-combined/

https://www.evercore.com/isi-research/

https://www.macworld.co.uk/news/apple/apple-financial-results-3581769/

https://en.wikipedia.org/wiki/Spotify?wprov=sfti1

Be the first to respond!

Post a comment

  •