Creating filtered version of banner image.

blog

Συνθεσάϊζερς και Σύγχρονη Ηλεκτρονική Μουσική

Τι ονομάζουμε ηλεκτρονική μουσική; Ζούμε σε μια εποχή που το σύνολο των μουσικών προϊόντων βασίζεται στην ηλεκτρονική τεχνολογία, από την παραγωγή μέχρι την διανομή και την κατανάλωση. Ακόμη και ο “υλικός φορέας” της μουσικής είναι άϋλος: το διαδίκτυο. Θα πρέπει λοιπόν να ορίσουμε ειδικότερα την ηλεκτρονική μουσική: είναι αυτή που εστιάζει στον ηλεκτρονικό ήχο και στην ψηφιακή επεξεργασία σε σημείο που αυτές να μεταφέρουν το μουσικό μήνυμα σχεδόν αποκλειστικά.

Η σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική είναι μια κατηγορία-ομπρέλα που ονομάζουμε "EDM" (Electronic Dance Music). Εκτός από το αυτονόητο χορευτικό είδος, συμπεριλαμβάνει την electronica, το dub, το ambient, το chillout, το techno, το drum 'n' bass, το deep house, το new age κά, που μπορεί να είναι down tempo, epic-cinematic, experimental, drone ή κάποια υποκατηγορία. Τα σύγχρονα αυτά είδη έχουν την ρίζα τους στους πειραματισμούς που ξεκινούν ήδη απο τα τέλη του 19ου αιώνα και αντιπροσωπεύουν μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας μουσικής επιχείρησης. Αν δεν γνωρίζετε τις κατηγορίες αυτές, ακόμη καλύτερα: θα έχετε την ευκαιρία να τις ανακαλύψετε μέσα από δικούς σας πειραματισμούς και πολλές πιθανότητες να δημιουργήσετε το δικό σας, προσωπικό ύφος ή ακόμα και είδος. Η ηλεκτρονική μουσική είναι ένα απέραντο πεδίο όπου η εξερεύνηση κι ο πειραματισμός είναι βασικά χαρακτηριστικά της καλλιτεχνικής δημιουργίας - περισσότερο από τα άλλα μουσικά είδη. 

Η πρώτη ύλη της ηλεκτρονικής μουσικής είναι ήχοι που παράγονται ή επεξεργάζονται ηλεκτρονικά. Τα όργανα που τους παράγουν είτε είναι ηλεκτρικά - φυσικά ή ηλεκτρομηχανικά όργανα εξοπλισμένα με κυκλώματα ενίσχυσης - είτε ηλεκτρονικά: αναλογικές ή ψηφιακές γεννήτριες, virtual instruments ή/και D/A μετατροπείς. Ο πιό διαδεδομένος τρόπος ελέγχου - χειρισμού των οργάνων αυτών είναι το πληκτρολόγιο με την βοήθεια controllers, όπως αυτά υλοποιούνται στην σύγχρονη μορφή των keyboards (synths, mother keyboards, keyboard controllers, arrangers, workstations κλπ) και η χρήση υπολογιστών και ειδικού λογισμικού.

Οι εξαιρετικές δυνατότητες των "εργαλείων" αυτών βρίσκουν εφαρμογή κατ' επέκταση σε όλα τα είδη της σύγχρονης μουσικής. Ο συνδυασμός των υπολογιστών με την ψηφιακή τεχνολογία ηχογράφησης τα έχει κάνει απαραίτητα σε όλες τις φάσεις της μουσικής παραγωγής, ζωντανά και στο στούντιο. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε την εξάπλωση του ηλεκτρονικού ήχου σε όλα τα μουσικά είδη: λόγια (έντεχνη, κλασσική), παραδοσιακή κι εμπορική (ποπ, ροκ, R'n'b, Hiphop κοκ). Ο συνδυασμός αυτός διαμορφώνει το DIY πρόσωπο της μουσικής παραγωγής που κινεί την μουσική βιομηχανία σήμερα. Κάθε μουσικός πρέπει να κατέχει τις βασικές γνώσεις για την λειτουργία και τον χειρισμό των ηλεκτρονικών, ανεξάρτητα με το είδος της μουσικής ή το όργανο που παίζει.

Σ' αυτήν τη λογική το μάθημα αυτό είναι μάλλον ένα “εργαστήρι εμπειρίας” παρά ένα τυπικό, ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών. Είναι επικεντρωμένο στην πράξη - περιλαμβάνοντας βέβαια τα εντελώς απαραίτητα θεωρητικά στοιχεία. Χωρίζεται σε δύο γνωστικά πεδία της μουσικής παραγωγής: Το ένα είναι η “καθαρή”, ορχηστρική ηλεκτρονική μουσική (όπως την συναντάμε σε ειδικευμένα playlists, soundtracks και production music - music libraries), και το άλλο οι εφαρμογές του ηλεκτρονικού ήχου και τεχνολογίας στην (κυρίως pop) τραγουδοποιΐα και την ζωντανή εκτέλεσή της.

Παράλληλα με την

  • εξοικείωση με τα εργαλεία και την λειτουργία τους σε διαφορετικά μουσικά περιβάλλοντα
  • θα γνωρίσουμε και τους ιδιαίτερους μουσικούς κανόνες σύνθεσης, δομής και ενορχήστρωσης ηλεκτρονικής μουσικής,
  • αποκτώντας εν τω μεταξύ και την τεχνική κατάρτιση του προγραμματισμού και ηχοληψίας της.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και στο τηλέφωνο του Ωδείου Γ. Φακανάς 210-4813605. Η ύλη αναλυτικά εδώ

Be the first to respond!

Post a comment

  •